dimarts, 15 de desembre del 2015

T.5. GENÈTICA MENDELIANA


Per situar-nos en aquest tema, anirà bé donar un cop d'ull a la història. En primer lloc us presento aquesta història des del programa "Erase una vez la vida".
També podem trobar una altra versió de la història de la genètica en un altre format.
Endavant, doncs, a descobrir el treball tan acurat que Mendel va realitzar i que representa un model de recerca científica!
Posem-nos ara amb la part teòrica i descriptiva del tema. Us proposo els següents ppts per situar el tema:
2. Genètica i herència (2-6/ 14-15/ 17-43)
Si voleu aprofundir en els aspectes bioètics relacionats amb la genètica, podeu fer servir el següent document: Bioètica i genètica.
I una part important de la genètica són els problemes. En els següents enllaços trobareu diferents propostes per a practicar a més dels que fem a classe.
1. Problemes1. Genoma sur.
2. Problemes2. El proyecto biológico
3. Problemes corregits.
Per acabar només ens falta fer un repàs general de tot el tema. Seguidament teniu diverses activitats autocorrectives que us ajudaran.

Bé, espero que, amb tots aquests recursos apreneu prou com per treure una molt bona nota a Biologia!!!

dilluns, 30 de novembre del 2015

T. 4. ANABOLISME HETERÒTROF


Aquí teniu una visió general del metabolisme. Recordeu: cal tenir molt clar l'esquema general, més que la informació concreta!!!

Situem -nos en el cas d'un organisme heteròtrof com és l'espècie humana. Què "entra" i que "surt" en el sistema humà?


I, en mig d'aquest maremagnum emergeix una molécula essencial: l'àcid acètic, o per ser més precisos, l'acetil CoA!


I és que l'anabolisme és pràcticament el procés invers de l'catabolisme:


Creieu que, en les plantes podem trobar l'anabolisme heteròtrof? I en els animals podem trobar l'autòtrof?

Bé, us incloc diversos recursos per facilitar l'aprenentatge d'aquest tema. Espero que us ajudin!!!

VÍDEOS

En primer lloc, recordem què és la vida, com es va poder originar? No oblidem que sempre queda un cert regust de misteri: com va ser tot plegat?



I, ara, més específicament sobre els conceptes d'autòtrof i heteròtrof i també sobre nutrició heteròtrofa.

Autòtrof i heteròtrof (una mica infantil, però clar)
Nutrició cel·lular 1
Nutrició cel·lular 2
Nutrició cel·lular 3
Nutrició cel·lular 4
Nutrició cel·lular 5
Nutrició cel·lular 6

Dos més sobre la teoria de l'endosimbiosi: 


Teoria endosimbiòtica
 Teoria de l’endosimbiosi

Un altre aspecte important seria entendre què passa concretament amb uns principis immediats com, per exemple, els lípids. Us proposo el següent vídeo.


 





Bé, espero que aquests vídeos us puguin ajudar!





dilluns, 9 de novembre del 2015

T.3 LA FOTOSÍNTESI


Normalment no donem massa importància a la fotosíntesi, però en realitat és un dels procesoss més importants per a l'existència de la vida en el nostre planeta: és responsable de la formació de matèria orgànica i de l'allierament d'O2 a l'atmosfera sense els quals no podrien viure la majoria dels éssers vius.
Per començar, us proposo un parell de vídeos que ens presenten la fotosíntesi. També podeu mirar un altre on es presenta una pràctica sobre el tema.
El projecte Biosfera, com en altres ocasions, resultarà un bon recurs. Primer podeu fer servir la part de continguts amb les activitats intercal·lades i, com a repàs per a l'examen, podeu recordar només les activitats. Una altra web amb molts recursos, i que també fem servir sovint, us ofereix diapositives, animacions, exercicis resolts i tests sobre la fotosíntesi que també trobaràs al final.
Per a tenir una visió general de la fase lumínica i una visió general de la fase fosca podem recórrer a les dues animacions que podreu linkar en aquest paràgraf.
Dues animacions us ajudaran a entendre millor un procés tan complex i essencial per a la vida dels éssers vius: fotofosforil·lació i transport d'electrons.
En aquest link trobareu activitats voluntàries per a repassar diferents aspectes del tema.
Finalment, us proposo uns tests: un sobre la fotosíntesi en general , un altre només sobre la fase lumínica, sobre la fase fosca i aquest últim que és el que fem habitualment.
Bé, amb tots aquests recursos arribareu a ser uns i unes estudiants ben experimentades en la fotosíntesi!!!!

dilluns, 19 d’octubre del 2015

T.2 CATABOLISME




Un cop hem fet una visió general del metabolisme, ara comencem a aprofundir en el tema. Començarem pel CATABOLISME, procés que ens permet obtenir energia.


Algunes de les webs que us proposo són ja força conegudes per vosaltres, d'altres no ho són tant. Us passo una relació:


1. Diapositives amb esquemes que us permetran tenir una visió complementària i facilitarà l'assoliment dels continguts.
2. El que és més entretingut: exercicis interactius que, des del raonament, us permetran comprovar si s'han entès els conceptes. Especialment interessant és el que parla del catabolisme dels àcids grassos.

3. Animacions relacionades amb el metabolisme en general, l'anabolisme i el catabolisme. Us seran molt útils per entendre els conceptes. Especialment importants són les que mostren la glucòlisi i el cicle de Krebs. També hi trobareu la formació d'ATP segons la teoria quimiosmòtica.
4. Per estudiar va molt bé la realització de tests. Us proposo tres. Un dels tests és el que fem servir habitualment. Els altres dos no surten directament i haureu de buscar la ruta. Endavant (busqueu metabolisme i, de la primera columna, feu els exercicis: 1, 5, 9, 11, 12, 13 i 14)! Com que no sóin exercicis adaptats exactament a l'ordre que estem seguint a classe és normal que alguna pregunta no la sapigueu respondre, no us preocupeu.


Bé, ompliu-vos d'energia i... a estudiar!!!

dijous, 1 d’octubre del 2015

T1. INTRODUCCIÓ AL METABOLISME



Tot i que la paraula metabolisme té diferents significats, en aquest cas ens referirem al conjunt de reaccions que tenen lloc dins de les cèl·lules i que permeten obtenir matèria i energia.


Com a recursos telemàtics us proposo una pàgina introductòria que situa el metabolisme en el context de la fisiologia cel·lular. L'aprofundiment en els conceptes els farem per apunts.


Aquest tema, però, parla d'unes molècules molt especials i essencials en el metabolisme: els enzims. Us proposo que repasseu aquest tema que vam veure a 1r amb una pàgina amb molta informació on haureu de buscar:


- un ppt sobre enzims

- animacions sobre enzims


I com el tema s'ho mereix, val la pena veure altres animacions sobre l'acció enzimàtica i sobre la inhibició dels enzims.


Per acabar, us proposo dos tests. En un d'ells, més senzill, cal que seguiu la ruta: fisiologia cel·lular i dificultat baixa. L'altre és més complex, no us estranyeu si hi ha algun concepte que no sabeu.


Bé, hem començat a tocar els fonaments del "com" funciona la vida; en els següents temes encara hi aprofundirem més. Us sorprendreu!



dimarts, 15 de setembre del 2015

REPÀS GLÚCIDS I LÍPIDS

Aquests temes els varem veure el curs anterior, però també entren enguany a la Selectivitat. Per tant, us suggereixo algun link per tal que pugueu repassar-los.

GLÚCIDS

- ppt
- Recursos diversos
- Test


LÍPIDS

- ppt. En l'enllaç següent obrir "Presentación lípidos SM"
- Recursos diversos
- Test

Bé, ja sé que és un recordatori molt ràpid, però és això... un recordatori!!! Els meus apunts de l'any passat us poden anar bé.

diumenge, 13 de setembre del 2015

BENVINGUTS I BENVINGUDES A BIOLOGIA 2!!!!




























Us preguntareu per què he triat aquesta imatge a l'hora de donar-vos la benvinguda. Doncs, simplement perquè m'ha semblat bonica i crec que té molts elements per a representar quelcom tan bell com és estudiar la VIDA!!! I d'això es tracta aquest any: d'anar més a fons, de descobrir millor els mecanismes que fan possible aquest miracle: VIURE!

Com vam fer a primer, hi haurà un tema que sortirà transversalment en el programa i pel qual començarem: la recerca experimental.

- Pel que fa al temari, primer recordarem en què consisteix la reproducció assistida i la problemàtica ètica associada.

- Després farem un repàs de dos temes que també entren a la Selectivitat enguany i que ja vam estudiar l'any passat: glúcids i lípids.

-Seguidament ens posarem a estudiar els grans temes del curs:

  • Metabolisme
  • Genètica mendeliana
  • Evolució
  • Ecologia
  • Microorganismes
  • Immunologia
Estic segura que el curs no us defraudarà. Tingueu confiança i ja veureu com descobrireu el per què de molts temes que, fins ara, desconeixíeu.

Ànims i comencem aquesta cursa envers del nostre somni!!!!